31 Aralık 2008 Çarşamba

Fotoğrafçılık Terimler Sözlüğü

Fotograf Terimleri

A tipi renkli film 3400ºK renk ışısına sahip yapay aydınlatmaya dengelenmiş filmlerin genel adı.

Agrandizör: Negatiflerin kendi orjinal boyutlarından daha büyük boyutlarda basılabilmesini sağlayan optik araç

Ajitasyon: Kimyasal işlemler sırasında, duyarlı yüzeye sürekli olarak bozulmamış banyonun temas etmesini sağlayan yöntem; Bu yöntem özellikle film ve kağıtların gelişterme banyosunda bulundukları sırada ve saptama banyosunun (tesbit banyosu ya da fix) ilk birkaç dakikasında çok önemlidir. Üretici firmaların bu konudaki uyarılarına aynen uyulmalıdır.

Akromatik: "Kromatik" görüntü bozulmasına karşı gerekli düzeltme yapılmış olan objektif

Aktinik: Işığın herhangi bir madde üzerinde kimyasal ya da fiziksel değişim yaratabilme gücü; film üzerine düşen ışık duyarkatı oluşturan gümüş tuzlarının yapı değişikliğine uğramalarını, siyah ****lik gümüşe dönüşerek görüntüyü oluşturma ayarını sağlamaktadır.

Aktinometre: Eski devirlerde kullanılmakta olan bir tür ışıkölçere verilen ad.

Akutans: Görüntü keskinliğinin ölçüsüdür.Görüntüyü oluşturan yoğunluk bölgelerindeki sınırların eğim açısının darlığı görüntünün kesinlik derecesini belirler. Bu açı büyüdükçe görüntü keskinliğe kaybolur.

Alan Derinliği: Üzerinde odaklama yapılan cismen önünde ve arkasında oluşan seçik alandır. Bu alan cismin önünde 1/3, arkasında ise 2/3 oranında oluşur.
Alan derinliğinin darlığını ya da genişliğini etkileyen üç öge, objektifin odak uzunluğu, kullanılan diyaframın açıklığı, ve cismin fotoğraf makinasına olan uzaklığıdır.

Anamorfik Objektif: Geniş bir görüş açısındaki görüntüyü sıkıştırarak belirli bir çerçeveye sığdıran objektif türü; Sinemaskop filmler de bu objektiflerle çekilmektedirler. Daha sonra göstericiye takılan bir parça ile görüntünün yayılması sağlamakta ve tüm perdeye kaplamaktadır.

Anti Halo Tabakası: Filmlerin arka yüzeylerine sürülen ve taşıyıcı taban ya da fotoğraf makinasının arka kısmından yansıxxxxx yeniden filme dönüp "halelenme"ye neden olan ışığı emerek yok eden boyalı katman.

Aplanat: Küresel görüntü bozulmasına karşı gerekli düzeltme yapılmış olan objektifler

Aperture: Diyafram
Fotoğraf makinesi objektifinin önünde yer alan, algılayıcı (sensöre) ya da filme ne kadar ışık düşeceğini kontrol eden, yapraklardan oluşmuş düzenektir. Objektiften girecek ışığın derecesini kullanıcı belirleme şansına sahiptir ve bu "f" rakamlarıyla ayarlanır.

Autofocus: Otomatik netleme[/b]
Algılayıcı'ya gelen ışığın aşamalarını otomatik olarak ölçerek, odaklamayı ya da netlemeyi gerçekleştiren sisteme verilen ad.


APS film:[/b] Advanced Photo System (gelişmiş fotoğraf sistemi) anlamına gelen "akıllı" bir film türüdür. Fotoğrafı üç değişik şekilde (geleneksel oran, geniş oran ve panaromik) olarak çekim olanağı sağlayan ve bunları film yüzeyine işleyebilen bir sistemdir. Filmi basım işleminden sonra minilab otomatik olarak tekrar kasedinin içine sarar. Ayrıca bu filmler fotoğraf makinesine yerleştirildiğinde makine otomatik olarak en son kareden (kullanılmamış ise ilk kareye gelecek şekilde) filmi kullanıma hazır hale getirir. Ancak oldukça düşük kalitede çekim yapabilirler. Amaçlanan özellikle anı fotoğrafına yönelen insanlara daha kolay ve pratik bir alternatif sunmak olsa da, filme gereksinim duymayan ve daha pratik dijital makinelerin çıkışıyla beraber kullanımı yaygınlaşmamıştır

Devamı için tıklayınız

.

Fotoğraf Çekim Teknikleri: Anı Fotoğrafı Çekimleri Hakkında Bilgiler

Anı Fotoğrafı Çekimi Öncesi Gerekli Hazırlıklar

Işık ve Aydınlatma Teknikleri
İyi bir aydınlatmayı sağlamak için güç itibariyle kuvvetli ve pahalı aydınlatma
araçları kullanmak hiçbir zaman gerekli değildir. En ucuz ve en basit aydınlatma araçlarıyla güzel bir aydınlatma sağlamak mümkündür. Genellikle portre fotoğraflarında kullanılan aydınlatma kaynakları direkt gün ışığı, yaygın gün ışığı flaş aydınlatması ve yapay ışıkAnı Fotoğrafı Çekimi Öncesi Gerekli Hazırlıklar

Işık ve Aydınlatma Teknikleri
İyi bir aydınlatmayı sağlamak için güç itibariyle kuvvetli ve pahalı aydınlatma
araçları kullanmak hiçbir zaman gerekli değildir. En ucuz ve en basit aydınlatma araçlarıyla güzel bir aydınlatma sağlamak mümkündür. Genellikle portre fotoğraflarında kullanılan aydınlatma kaynakları direkt gün ışığı, yaygın gün ışığı flaş aydınlatması ve yapay ışık kaynaklarıdır. Özellikle amatör fotoğrafçılıkta foto fludlar daha çok kullanılır. Spot ışıklar ise daha toplu ışık verir ve genel olarak arkadan aydınlatma ve efekt aydınlatması için
kullanılırlar.
Yapay ışıkla çalışacak fotoğrafçının her şeyden evvel, kaç ışık ve ne güçte ışık
kullanacağını ve bunları ne şekilde yerleştireceğini saptaması gerekir. Başlangıçta yapılacak bir hata, gereğinden fazla ışık kullanmakla bunların meydana getireceği gölge ve bu kaynaklarıdır. Özellikle amatör fotoğrafçılıkta foto fludlar daha çok kullanılır.

Spot ışıklar ise daha toplu ışık verir ve genel olarak arkadan aydınlatma ve efekt aydınlatması için kullanılırlar.

Yapay ışıkla çalışacak fotoğrafçının her şeyden evvel, kaç ışık ve ne güçte ışık
kullanacağını ve bunları ne şekilde yerleştireceğini saptaması gerekir. Başlangıçta yapılacak bir hata, gereğinden fazla ışık kullanmakla bunların meydana getireceği gölge ve bu gölgelerin etkilerinin çatışmasıdır. Güzel bir aydınlatma düzeni bir ana ışık, bir yardımcı ışık, bir fon ışığı ve bir de efekt ışığı ile sağlanabilir.
Genel olarak, klasik aydınlatma ve dramatik aydınlatma olarak iki aydınlatma stili vardır. Dramatik aydınlatma; daha çok sinema fotoğrafları, tiyatro fotoğraflarında, afiş ve reklam fotoğrafların da bol bol efekt ışığı kullanılarak yapılan aydınlatma şeklidir. Çok gölgeli kısımlarla, efekt ışıklarının verdiği aydınlık kısımlar arasındaki farkların meydana getirdiği dramatik bir ifadenin sağlanması esas tutulur. Klasik aydınlatma ise özellikle klasik resim kültürü olanların tercih ettiği bir aydınlatma şeklidir. Bu aydınlatma şeklinde bir ana ışık kaynağı kullanılır, efekt ışıklarından sakınılır, fazla kuvvetli ve aydınlık bölgeler bulunmaz.

Fotoğrafı Çekilecek Kişinin Aydınlatılması
Başlangıçta belirli bir aydınlatma olarak tek bir ana ışık, cephe ışığı kullanılır ve
bunun meydana getirdiği gölgeli bölgeler ile yan etkileri incelenerek istenilen şekilde bir aydınlatma yapılmak üzere yardımcı ışık kaynağı ileri geri hareket ettirilerek gölgeler istenilen miktarda eritilir. Ana ışık, cephe ışık kaynağı ne kadar yukarıda olursa burnun ve
gözlerin altında meydana gelecek gölgeler de o kadar büyük olur. Aynı şekilde cephe ışık kaynağı ne kadar yan olursa yüzün diğer tarafının gölgede kalış oranı da o kadar artar.

30 Aralık 2008 Salı

Grafik Tasarımcı eğitimi için bazı öneriler...

Grafik Tasarımcının Egitimi İcin Bazı Öneriler!
Reklam sektörünün önemli beklentilerinden biri yetişmiş, hem de iyi yetişmiş piyasa elemanıdır. Bu elemanların egitim öncesi seçimlerine bakıldıgında ciddi bir sorun görülür. Daha ortaögretim kurumlarındayken “Ben grafik tasarımcı olacagım” diye önceden hedefini belirleyip üniversiteye gelen bilinçli ve istekli ögrenci sayısı çok azdır. Ne yazık gereken puanı tutturamayıp, istedigi fakülteye giremeyen, yetenek sınavı dönemlerinde yogunlaştırılmış desen kurslarından geçtikden sonra şansını denemeye kalkan ögrenci sayısı çok daha fazladır. Bu ögrencileri sınava alan kurumlar, yaptırdıkları desen ya da renkli çalışmayla sadece, gördügünü algılamayı ve onu dogru yansıtmayı degerlendirip seçim yapmaya kalkarsa; kendini dogru ifade eden, özgür düşünen...

Yazının devamı için tıklayınız.

Afiş nedir, Afiş tasarımı nasıl yapılır, Afiş hakkında bilgiler

AFİŞ

Afişler, tasarım ve sanat kaygısının eşit ağırlıkta olduğu grafik ürünlerdir.Kübizim,Dışavurumculuk,Art Nouveau,Art Deco,Bauhaus,Uluslar arası Tipografik Stil gibi modern sanat ve tasarım akımlarının çağdaş Afiş dilinin gelişiminde büyük etkisi olmuştur.

1798’de Alois Senefelder’in taş baskı tekniğini buluşundan sonra geliştirilen renkli taş baskı teknikleri,afişin sanatsal bir yapı kazanmasında önemli bir rol oynamıştır.Çağdaş afiş tasarımının ilk temsilcileri; Jules Cheret ve Henri de Touleouse-Laurrec’dir.20.y.y’ın önemli afiş sanatçıları arasında;

Devamı için ziyaret ediniz.

Renkler hakkında bilgi. Tasarımcıların dikkatine...

Renk grafik tasarımcıların vazgeçilmez silahlarındandır. Rengi doğru kullanan tasarımcılar başarılı tasarım oluşturma yolunda devamlı öndedir.

Ancak özellikle tasarıma yeni başlayanlarda renk kullanımı ile ilgili önemli teknik sorunlarla karşılaşılmaktadır. (Baskı renkleri, ekranda gördüğüm gibi çıkmıyor, siyahlarım soluk çıkıyor vb)


- Kağıdın yüzey özelliği, renklerin algılanmasını ve görünüşünü etkiler.
Aynı renk, kuşe gibi yüzeyi işlenmiş bir kağıtta farklı, I. Hamur kağıt gibi yüzeyi işlenmemiş bir kağıtta farklı görülecektir.

- CMYK harici kullanılacak tüm özel renkler için renk seçimini mutlaka özel renk kataloglarından yapmalıyız (Pantone renk katalogu gibi).
Masaüstü yayıncılık yazılımlarının tümünde özel renk sistemlerinden...

Devamı için tıklayınız.

14 Aralık 2008 Pazar

Photoshop Dersleri: Photoshop' ta Web Şablonu Oluşturma



1. Yeni bir sayfa açıyoruz. (Ctrl+N) 760*770 px, Background beyaz yapıyoruz Foreground ise #282828 (Alt+ Backspaces) dolgu rengi veriyoruz.

2. Yeni bir Layer açıyoruz (Shift+Ctrl+N), Rectangle Tool, resimdeki gibi bir kare çiziyoruz...

Dersin devamı için tıklayınız.

Photoshop Dersleri Dönen Işık Efekti




File->New yada Ctrl+N) ile yeni bir sayfa açıyoruz. Ben 500x500 olarak açtım.
Sonra G tusuna basiyoruz ve Toolbar dan Gradient tool seçiyoruz
ve sayfanızda
shift tusunu basili tutarak asadakigibi bi çizgi çiziyoruz...

Dersin devamı için tıklayınız.

Dünyadan afiş örnekleri

Tüm dünyadaki grafik tasarımcılar tarafından hazırlanmış olan bir birinden güzel afişlere ulaşabileceğiniz bir bölüm. Çeşitli tasarımcıların bir birinden güzel ve özenle hazırladıkları birçok afişe bu bölümden ulaşabilirsiniz

Dünyadan afiş örnekleri....

Tipografi örnekleri

Birçok grafik tasarımcı tarafından hazırlanmış tipografi tasarım örneklerini bulabileceğiniz bir bölüm...

Konu içersinde çok fazla tipografi tasarımlar bulabilir ve tipografinin ne olduğuna dair yazılar okuyabilirsiniz. Eğer siz de tipografi hakkında bilgi almak istiyorsanız mutlaka ziyaret ediniz.

Tipografi çalışmaları.

Cd tasarımı için hazır cd şablonu...

Cd tasarımı yapmak istiyorsunuz. Fakat cd ölçülerini bilmiyorsunuz. Öyle ise buyrun size cd tasarımı için cd ölçüleri:

Cd Şablonu için tıklayınız.

Vektörel ve pixel tabanlı formatlarla verilmiş ölçü birimleri ile çok rahatlıkla cd tasarımı yapabilirsiniz.